Saturday, January 29, 2011

Bijak atau bengong? Apa pendapat anda?

Assalamualaikum

Aku selalu bukak BlogSerius. Kat blog ni ada macam-macam yang pelik-pelik.

Satu entry dia pasal speed bump kat China.
Gambar kat bawah ni:


Cara ni memang la berkesan untuk kurangkan kelajuan kereta, tapi kalau ada orang dalam emergency- macam nak beranak contohnya, camana? Ada jugak yang terberanak kat dalam kereta pulak nanti. Haha

Friday, January 28, 2011

Manusia. Berubah.

Assalamualaikum

Hari ni, nak membebel pasal 'berubah'.
Berubah, maknanya, tak stay sama. Haha. Bangang kan, definition aku. Haha. Gelak cepat!

Daripada pemerhatian aku, kebenyakan manusia yang normal akan berubah.
Perubahan ni sama ada ke arah yang lebih baik, atau pun sebaliknya.

Macam-macam. Dari segi fizikal, mentaliti, sikap, etc.


Wednesday, January 26, 2011

Kisah Chua Soi Lek- Si Ahli Politik yang Bijak dan Pandai Apabila Berkata-kata.

Assalamualaikum

It caught my attention when I saw the title of an article linked on my friend's Facebook.
It says- "What's so great about knowing Muslims values?-Chua"

Lapan Bulan Lagi


Assalamualaikum

Hari ni tiba-tiba rasa sangat tak sabar untuk grad.

Tak sabar nak pakai academik robe dengan mortarboard.

Tak sabar nak suruh Mak masuk dalam Dewan Tunku Canselor untuk tengok aku naik pentas ambik degree scroll.

Tak sabar nak pakaikan Mak robe ngan mortarboard tu untuk ambik gambar. Hehe

Tak sabar nak ambik gambar banyak-banyak dengan dressing robe, mortarboard, scroll dan jambangan bunga kat depan DTC dan kat logo UM yang tertulis "2011".

Tak lupa juga, tak sabar nak posing baling mortarboard, dan ambik gambar melompat sambil pakai robe tu.

Tak sabar nak jadi seorang degree holder.

Tak sabar nak kerja.

Tak sabar nak sambung master. Insya Allah.


**Tarikh konvo tahun ni lambat lagi, bulan September. Maybe 1 week after sem start. Haish. sungguh tak sabar!

p/s: Academic calendar sesi depan start mid September.


Gambar: Masa Naufal konvo.


* Tolong doakan semuanya berjalan lancar, dan aku dapat hit target aku ye kawan-kawan semua!

Tuesday, January 25, 2011

Mungkir Janji

Assalamualaikum

Hari ni aku nak cakap pasal mungkir janji. Aku sure, ramai yang pernah dengar yang orang yang mungkir janji tergolong dalam golongan orang yang munafik.

Ok, aku nak cerita pasal makna munafik dulu. Secara ringkasnya, munafik boleh dikatakan sebagai berpura-pura. Dalam ayat yang panjang sikit, munafik boleh dikatakan sebagai berpura-pura beriman kepada Allah, padahal dalam hati, tak. Lebih kurang macam tu la. *Kalo salah, tolong betulkan*

Ciri- ciri orang munafik ni termasuklah:
1) Bila berjanji, mereka mungkir.
2) Bila bercakap, mereka menipu (berdusta)
3) Bila orang dah bagi kepercayaan, mereka khianati.
(Source: Kat sini)

Ok, untuk kali ni, aku nak sentuh pasal mungkir janji je. Memang, dalam sedar atau pun tidak, kita selalu senang sangat berjanji. Tapi, dalam banyak2 janji tu jugak, banyak yg kita mungkiri. Aku tak blame2 orang lain, diri aku pun banyak kali jugak berjanji dan mungkir janji.


Kadang-kadang, masa kita dok sedap tabur janji tu, tak pernah pun terfikir apa akan jadi kalo kita tak boleh nak tunaikan janji tu. Janji macam2, sekali tak terbuat.

Jadi, aku rasa, nak selamat, jangan la berjanji2 ni. Nanti takut tak tertunai janji tu. Haa kan dah termasuk dalam golongan orang munafik pulak kang.

Wallahualam. Kalo ada yang tak betul, tolong betulkan.

Same2 la kita ingat-mengingatkan. Hehe

Thursday, January 20, 2011

Aktiviti picnic @ Taman Tasik Perdana with RedPink Geologists

Assalamualaikum

Hari ni, cuti umum sempena Hari Thaipusam.
Jadi, kami (beberapa orang student Geology) yang stay kat 11th (majority) pegi Taman Tasik Perdana.
Saja je la jalan-jalan, ambik gamba, makan-makan..
Overall, it was fun.
Santai je.
Melawat taman rusa + kancil, pastu naik tram...
Yang tak boleh blah, siap berebut pulak nak naik tram. Haha...
Bukan kitoraang sesama kitorang yang berebut, tapi kitorang dengan orang lain yang naik tram tu jugak.
Ye la, naik tram tu pusing-pusing just bayar rm0.50 je.
Memang murah wa cakap lu. Hehe.

Gambar?
Lu orang tengok kat FB gua je la. Malas nak upload. Haha

Sunday, January 9, 2011

Out of Control

Assalamualaikum

I have to admit, I'm very weak in managing stress.

Hari ni, semua tak kena.
Rasa diperalatkan, dikhianati, diperbodohkan, diperkotak-katikkan, tertekan gile.
Shit.
Konflik dalaman je ni.
Argghhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hope everything will be back to normal soon.

Stress.
Pernah tak korang stress bile korang dah tak boleh simpan satu- satu benda tu dalam hati lagi dah, tapi dalam masa yang sama, benda tu tak boleh dikeluarkan jugak. Kalu dikeluarkan, takut macam-macam benda tak elok pulak jadi.
Haish.

Time-time camni la rasa macam nak je accident then hilang ingatan.


Saturday, January 8, 2011

Balifeel and Season of the Witch

Assalamualaikum

Alhamdulillah, rezeki hari jumaat... hehe
Dapat makan kat Balifeel, Bangsar Sphere.
Restoran ala-ala Bali.
Makanan boleh tahan sedap!


Ahli makan-makan, macam biasa:-
1) Aiza
2) Azie
3) Naufal
4) Hafiz

After makan, layan movie.
Season of the Witch.
Nicholas Cage jadi hero. Tapi hero mati at last.
Best jugak. Tapi banyak jampi ala-ala orang putih gitu.

Apa-apa pun, thanks to Azie, Naufal, and Hafiz.
It was awesome spending time with you guys!
Also, thanks for the Balifeel and movie treat.
:)


p/s: Happy Belated Birthday Azie!

Friday, January 7, 2011

Bersyukur

Assalamualaikum

Hari Ahad lepas, aku balik KL dari Pahang naik bas Metro.
Naik dari Jengka, turun Pekeliling.
Macam biasa, aku sampai kat stesen bas Jengka awal.
Memang sengaja sebab nak naik bas awal, so boleh duduk kat seat tepi tingkap.
Nanti kalau duduk kat seat yang bukan tepi tingkap, susah pulak aku nak babai- babai mak aku kat luar. Hehe.

Masa balik hari tu, ada sorang akak ni, die duduk kat seat sebelah aku.
Kesian aku tengok dia, sebab dia macam xtau nak adjust seat tu.
Seat tu macam dalam posisi baring sikit.
Aku paham keadaan dia, sebab dulu masa awal-awal aku naik bas Metro ni pun aku xtau camane nak adjust seat tu.

Memula aku buat bodo je la tgk akak tu tapi lama-lama, kesian pulak.
So aku pun tolong la dia betulkan kedudukan seat tu.
Tapi, aku terkejut and kesian pun ada bila akak tu cakap 'terima kasih'.
Bukan apa, rupa-rupanya, akak tu sengau.
Maybe sebab tu dia tak mintak tolong aku kot.
Mungkin dia takut aku tak paham cakap dia.
Tapi aku boleh je paham, sebab aku kenal jugak beberapa orang yg sama macam akak tu.
So boleh la tangkap jugak apa yg diorang cakap.

Aku borak-borak la sikit ngan akak tu sepanjang perjalanan.
Serba salah pun ada, sebab aku tengok akak tu macam struggle giler cuba kurangkan sengau dia.
Kesian dia.

Tapi aku bersyukur sebab dapat jumpa akak tu.
Alhamdulillah, at least aku boleh cakap macam manusia normal.
Dia buat aku sedar bertuahnya aku sebab banyak betul nikmat yang Allah dah bagi pinjam kat aku.
Tapi tu pun, selalu jugak aku merungut- rungut dan mengeluh bila Allah datangkan ujian.
Mungkin Allah aturkan pertemuan aku dengan akak tu supaya aku jadi lebih bersyukur.