Tuesday, December 29, 2009

dan janganlah kamu menghampiri zina..........

assalamualaikum


arini aku tengok2 balik gamba yang ade dalam hard disk aku.
saje boring2.
tetibe jumpe pulak gamba ni.




"dan janganlah kamu menghampiri zina(berpegang- pegangan, berdua- duaan dan
bercumbu- cumbuan di antara yang bukan mahram), sesungguhnya zina itu adalah
satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat( yang membawa kerosakan)."

- al isra' 32



this was taken in mersing.
during our last fieldwork.
aku rasa kena letak banyak2 sket la board macam ni.
kasi peringatan sikit.
hehe.



aku tau aku pun bukannya baik sangat.
tapi apa salahnya kalau kita saling mengingatkan ..
betul x?



peace!

Thursday, December 24, 2009

manusia

assalamualaikum

semoga sihat2 saja kawan semua.
hari ni mamang bermakna bagi aku.
hari ni aku faham apa makna hamba tuhan yang sebenar.
kita selalu dengar, di sisi allah kita ni sama je.

tak kira la kau belajar tinggi mana pun,
harta kau berlambak2 ke,
muka kau hensem ke,
tapi kalau hati x bersih, kau tetap dipandang hina oleh allah..

hari ni aku jumpa sorang manusia ni.
kalau kita tengok, dia ni bukanlah orang yang kaya.
daripada pandangan aku, dia ni pun bukanlah belajar tinggi sangat.
aku x rasa dia ada degree.
spm mungkin la lepas.

tapi apa yg buat aku kagum dgn dia ni, dia sanggup tolong sorang lagi hamba allah ni.
hamba allah yang sorang ni memang bijak pandai.
setakat spm tu memang sah2 la dia lepas.
blaja memang tinggi la.
selalunya aku tengok dia ni macam berlagak sikit.
ye la, mentang2 dia pandai..
dia selalu kutuk2 orang yang kurang pandai berbanding dia.
selalu pandang rendah kat golongan yang macam tu.
hari ni dia ditimpa satu masalah.
musibah.
last2, orang yang dia anggap x berapa pandai tu jugak yang tolong dia.
nampak la dia tolong ikhlas.
seboleh2 nak jugak tolong.
aku harap 'dia' yang bijak pandai tu sedar.
yang kita kat bumi tuhan ni x boleh berlagak sangat.
harta kekayaan, darjat, tu semua x menjamin kesenangan yang sebenar kat dunia ni.
biarlah x kaya dengan harta benda, tapi hidup dalam rahmat tuhan..
kalau harta x seberapa pun, mesti bahagia. asalkan hati bersih.
aku bukan bagus sangat, tapi apa salahnya mengingatkan diri sendiri dan orang lain.
manusia memang macam tu.
kene selalu diberi peringatan.
sebab manusia memang cepat lupa.
aku pun manusia.
jadi tolong ingatkan aku selalu.
supaya aku x lupa.

wasalam.

Monday, December 21, 2009

terasa macam kat awang- awangan

assalamualaikum.

aku terasa mcm terawang2 sebab ngantuk campur pening sikit2.

sekarang dah pukul 4 pagi, tapi aku masih lagi tak tidur.
aku bukan saja2 gatal nak stay up k.
aku nak siapkan kerja tesis aku.
kalau boleh nak habiskan part yang tulis2 ni.
biar pasni tinggal interpret data je.
aku pun dah pening dah tengok perkataan2 seperti well log, resistivity, porosity, sonic, gamma ray, caliper, dan banyak lagi perkataan lain yang aku x larat dah nak sebut kat sini.


kepada rakan2 yang jugak tengah buat tesis, aku ucapkan gud lak.
semoga kita semua dapat skor tesis.
semangat!

yang x payah buat tesis, best la.
mesti korang tengah tidur sekarang.
ish.
jeles betul.
takpe, aku doakan korang mimpi korang kene buat tesis.
haha.

ok, later ppl.

Tuesday, December 8, 2009

roda yang berputar.

assalamualaikum

benar kata orang, hidup ini bagaikan roda.
kadang2 kita di atas, tapi pasti ada jugak masa kita di bawah.
aku rasa, sekarang ni aku tgh dalam fasa yang kat bahagian bawah roda tu la.
sbb skarang hidup aku macam x best.
maksud aku sume yang aku buat macam x menjadi.
sume x kene.
lebih spesifik lagi, study aku la.

tapi camane pun, aku yakin roda tu akan terus berputar.
aku x selamanya ada kat bawah ni.
yang penting, usaha.

korang mesti pernah dengar firman allah :

"allah tidak akan mengubah nasib satu kaum itu selagi mereka sendiri tidak
mengubahnya"


jadi aku rasa apa yang penting sekarang ni, aku kene kasi semangat kuat, motivasikan diri sendiri.
terus pandang depan.
jalan ke depan, bukan ke belakang.



jangan mecok!



assalamualaikum..


kali ni aku nk post something pasal sifat marah.
sape2 yang kenal aku, mesti tau aku ni jenis yg cepat marah.
so tadi aku search kat internet pasal camane nak elakkan marah.
pastu aku jumpe artikel ni.
aku amek dari sini.
ni aku copy je.
so kalo korang rase ade mase, sile la bace k.
untuk manfaat bersama.
marilah kite saling mengingatkan sesama kita.
sebab manusia ni kan memang kene selalu diingatkan..
peace!

Marah apabila tidak dibendung maka akan membawa perkara yg diluar batasan .
Jadi Islam mengajar utk menahan marah seperti berikut:


1)Melatih diri untuk bersifat baik dan positif spt lemah lembut, baik hati, sabar, tenang dlm menghadapi apa2 situasi.


Rasulullah saw telah menunjukkan contoh terbaik kepada kita dlm hal ini spt kisah yg berikut :


Suatu hari seorg lelaki yg bernama Zaid bin Sa’nah (sebelum keislamannya), datang berjumpa Nabi Muhamad SAW untuk meminta hutang daripada Nabi SAW namun, hutang tersebut belum masanya lagi untuk dibayar. Zaid dtg dgn penuh kekerasan dan kekasaran. Nabi menyambut kedatangan Zaid dgn senyuman dan berlapang dada. Umar mengherdik Zaid atas kekasaran Zaid terhadap Rasulullah SAW. Maka, Nabi pun berkata kepada Zaid dan Umar:

"aku dan dia(zaid), kami lebih memerlukan kepada sikap yang lain daripada apa yg
kamu tunjukkan wahai Umar. Engkau sepatutnya menyuruh aku supaya membayar dgn baik dan menyuruh lelaki tadi(zaid) meminta dgn cara yang baik"

Nabi meminta shbt untuk membayar hutang tersebut namun Nabi telah membayar lebih daripada hutang tersebut sbg tanda memujuk Zaid atas sikap Umar.

Dgn sikap dan akhlak yg ditunjukkan Nabi maka, akhirnya Zaid memeluk Islam(hadith riwayat ibnu hibban al-hakim dan at-thabrani).



2)Hendaklah seseorang itu menguatkn jiwanya ketika mana dia hendak marah, kemudian igt tentang akibat buruk marah dan mengingati kelebihan org yg menahan marah dan memaafkn kesalahan org lain.


Firman Allah swt


"Orang2 bertakwa ialah org yg berinfak baik diwaktu lapang mahupun sempit, dan org2 yg menahan amarahnya dan memaafkan kesalahan org lain. dan Allah mencintai org yg berbuat kebaikkan" (Al-imran:134)



Nabi SAW bersabda bermaksud :


"sesiapa yg menahan marah sedangkan dia mampu melepaskan marahnya Allah akan memanggilnya pada hari kiamat di depan sekalian makhluk sehingga Allah memberinya pilihan untuk dia memilih mana2 bidadari"(hadith riwayat Ahmad, Abu Daud & At-Tirmizi)



"tidak ada seseorang hamba menahan marah kerna Allah ta’ala melainkan
Allah akan memenuhinya dgn keamanan dan keimanan”(hadith riwayat Abu
Daud)




3) Meminta perlindungan kepada Allah Ta’ala daripada syaitan yg direjam.


Firman Allah Ta’ala :



"dan jika syaitan datang menggodamu maka berlindunglah kepada Allah.
Sungguh, Dia Maha Mendengar , Maha Mengetahui" (Al-A’raf:200)

2 org lelaki bermaki-makian di depan Nabi, salah seorang daripada mereka memaki seorang lagi dgn keadaan merah padam mukanya kerana kemarahan.

Nabi SAW bersabda maksudnya :



"sesungguhnya aku mengetahui satu kalimah kalaulah kalimah tersebut
diucapkan oleh org yg marah itu nescaya akan hilang kemarahannya iaitu aku
berlindung dgn Allah Ta’ala daripada syaitan yg direjam”(hadith riwayat Bukhari
dan Muslim)


4) Orang yg marah hendaklah mengubah kedudukannya dari berdiri kepada duduk, apabila kedudukan seseorang yg marah itu berdiri maka memudahkan dia untuk mengambil tindakan atas amarahnya.


Nabi SAW bersabda maksudnya :



"apabila seseorang kamu marah dalam keadaan berdiri hendaklah dia
duduk, jika masih tidak hilang kemarahannya hendaklah dia berbaring secara
mengiring"(Hadith riwayat Ahmad & Abu Daud)




5) Tidak berkata-kata kerana kata-kata boleh menambahkan kemarahan dan kata-kata yg telah dilafazkan membuatkan timbul rasa penyesalan tika perasaan marah telah reda.


Nabi SAW bersabda maksudnya :



"apabila seseorang kamu marah hendaklah dia diam",Nabi saw
mengucapkannya 3 kali(Hadith riwayat Ahmad, Tarmizi & Abu Daud)




6) Berwudhuk, di mana kemarahan datang daripada syaitan yg dicipta daripada api.


maka yg demikian, yg dpt memadamkn api adalah air yg dpt diperoleh daripada berwudhuk demikian dgn izin Allah dpt meredakan kemarahan.


Nabi SAW bersabda maksudnya :



“sesungguhnya kemarahan adalah daripada syaitan dan syaitan dicipta
daripada api, apabila salah seorang kamu marah maka hendaklah dia
berwudhuk”(Hadith riwayat Ahmad & Abu Daud)


“Ketahuilah sesungguhnya kemarahan adalah bara yg marak menyala di
dalam hati anak adam”(Hadith riwayat Ahmad & Tarmizi)



Rujukan: Al-Wafi Fi Syarhil Arbai'in an-Nawawiyyah oleh Dr Mustafa al-Bugho dan Dr Muhyiddin Mistu.

Monday, November 30, 2009

dah final year?

assalamualaikum

sedar tak sedar, aku dah final year rupenye..
kalau nak diikutkan, sem depan semester yg terakhir utk aku kat um.
tapi aku rasa x boleh habis kot sem depan.
sebab aku ade lagi subjek yang belum ambik.
subjek luar jabatan.
ade lagi 5 jam kredit.
bukannye aku xmau ambik tapi jadual aku clash la pulak.
tu la, masa 1st year dulu blank2 sgt..
x susun jadual betul2.
ni la akibatnye.
haish...

nak buat camane kan.. terpaksa la aku extend nampak gayenye..
lagi lambat la nak keje camni.
sebenarnye x tau la aku ni dapat keje ke x nanti.
aku tgk senior2 aku ade jugak yang belom dapat keje lagi.
maksud aku, keje geologist.
harap2 aku bleh dapat keje pas grad nanti.
bleh dapat rase pegang duit hasil titik peluh sendiri...

tetibe sekarang aku rase macam menyesal pulak amek geology ni.
entah la.
macam dah x minat geology dah.
maksud aku bukan x minat langsung tapi aku punye passion t'hadap geology ni x macam dulu.
x macam masa sebelum aku masuk um.
dulu aku semangat gile kalo cakap pasal geology.
sekarang macam dah xde semangat tu.
xtau la mana die hilang.
maybe sebab pointer cam x berapa excellent kot?
haish...

aku minat geology ni bukan la sejak dari dulu lagi.
dulu2 aku nak jadi engineer.
since sekolah lagi memang nak jadi engineer.
aku minat geology ni sejak aku dengar career talk kat utp.
masa tu aku pegi educamp.
interview scholarship petronas.
ade la beberapa orang geologist ni bercerita pasal geology.
time tu tetibe pulak rase geology ni macam menarik.
nak tau ape yg buat aku tertarik kat geology ni?
geologist yang kasi talk tu cakap, keje geologist ni best sebab dapat travel banyak tempat.
so aku macam teruja la kan.
ye la, sambil2 keje dapat travel pegi negara orang.
best la, ye dok?
haha.
tu je yang menyebabkan aku tertarik kat geology ni.
n of course la satu lagi reason die, gaji geologist ni macam agak mahal la kan.
aku ni kan mata duitan.
hehe.

ape2 pun, aku dah pun hampir habiskan geology ni.
xde gune dah nak nyesal2 ni ha.
macam 'a road not taken' la.
ingat x?
literature time form 4.
aku ingat lagi tau.
blaja ngan sir bukh.(ceh tetibe...)

ok la, sebelum lagi banyak merapu aku rase baik aku stop je kat sini.
see u later ppl!

Sunday, November 29, 2009

aiza masih wujud lagi weh!

assalamualaikum..

memang dah lame betul tak post entry baru kat blog ni.
aku tgk dah xde dah org nk singgah kat sini.huhu.
ye la kan, entry baru xde, macam mane nak singgah, ye dok?

selama aku x update blog aku ni, banyak jugak la bende yang jadi dalam hidup aku.
cuma aku tak serajin dulu nak menaip kat sini.

entah la, sejak kebelakangan ni macam xde mood pulak.
bukan xde mood nak ber-blog je, tapi facebook, etc pun same jugak. frenster lagi la.
dah berape lame dah aku x bukak.
kalo orang sms pun, kalo bende penting2 je aku reply.

semalam hari raye haji.
tapi raye haji tahun ni lain sikit.
aku x balik rumah.
maksud aku, rumah kat pahang.
aku duduk kat shah alam je ngan kakak aku 2 orang.
kirenye ni la 1st time raye haji jauh ngan mak.
taun lepas pun kalo ikutkan aku x dapat jugak raya haji kat umah.
time tu ade fieldwork.
tapi kebetulan, fieldwork tu kat gelanggi.
dekat je ngan umah.
ape lagi, aku balik la.
angkut azie, mai ngan ain gak balik umah aku.
nak bawak ramai2 x muat kete.
huhu.

2 minggu lepas aku abes final exam.
ni kali kelima aku final exam kat um.
ntah la.aku xtau la macam mana result nye nanti.
x nak mengharap lebih2.
kang kecewa pulak.
belajar dari pengalaman...

hari isnin ni aku kene pegi jabatan.
dah kene start belajar dengan encik islami pasal tesis.
macam cuak jugak nak buat tesis ni.
sebab jam kredit dia banyak.
kalo x dapat a, memang rugi sangat2...

masa sem lepas, aku berjaye jadi penghuni tumpang a.k.a squatter kat 4th.
gile lame aku jadi squatter.
satu sem...
aku cakap aku squatter depa x caya..
layan je la...

tapi sem depan harap2 ade la kolej nak terima aku (except 4th).
sebab kat 4th kene duduk 5 org sebilik. (gila apa??)
nak duduk kolej sebab nak masuk sukmum(macam la terer sgt main kan..)
ah, x kire..
nak kasi kurus sket badan aku ni ha.
seluar semua dah x muat dah ni.
adoi...

kalo aku duduk shah alam,penat la pulak nak kene ulang alik.
duit minyak pun bayak wo..
aku rase sem ni la aku paling x enjoy.
maksud aku, sem ni bape kali je aku ronggeng2 gi mid, karaoke,etc..
time square, loyat memang x pegi kot.
tapi duit abes jugak.
haish...
sem depan kene jimat2 ni.

rase macam nak tulis lagi, tapi panjang sgt la pulak.
kang termuntah plak nak bace.
ahakz.

xpe, insya allah akan ade lagi next post.
this entry is just to keep my dying blog alive.
hehe.

Thursday, October 15, 2009

panjangnya!

assalamualaikum

entry kali ni aku nak cerita pasal tesis.
pagi tadi aku jumpa supervisor tesis aku, en islami.
aritu dia suruh aku type pasal tectonic setting of malay basin.
aku pun buat la, tapi belum siap lagi.
tadi aku saje je la tunjuk progress tesis aku tu kat die.
senanye dia suruh aku tunjuk kat die las week, tapi aku buat2 bangang x anta kat dia.
tadi aku tunjuk kat dia.
aku dah cuak gila sebab aku x siap lagi.
aku baru siap type 6 page.
tapi, aku terkejut gila dengan reaksi dia bila aku tunjuk apa yg aku siap type tadi.
dia cakap, "panjangnya awak type! saya expect awak type dalam 2 page je..."
mula2, aku ingatkan dia nak perli aku.
rupanya tak.
memang nak sikit je.
sebab dia cakap, untuk tesis 1st degree ade limit page.
80 page.
aku punya data nanti banyak page, takut terlebih 80 page pulak tesis aku nanti.


moral of the story: penat je aku cuak.haha.tu la, kalo aku anta je las week kan senang.haish!
pasni nak kene belajar software pulak.huhu

Sunday, October 4, 2009

menarik.. (amek dr berita harian)

Banyak perkara kebetulan berlaku di antara Presiden Abraham Lincoln dan John F Kennedy

ABRAHAM Lincoln dan John F Kennedy boleh dikatakan dua presiden Amerika Syarikat paling dikenali dan popular dalam sejarah negara itu. Mereka dikagumi dengan perubahan yang dilakukan dan keperibadian masing-masing yang jauh mendahului senarai panjang bekas pemimpin lain Amerika.

Seperkara menarik yang mengaitkan Lincoln, presiden ke-16 dengan Kennedy, presiden ke-35 Amerika ialah banyak kebetulan yang berlaku antara kedua-duanya, daripada susur galur perjalanan untuk menjadi lelaki paling berkuasa di dunia sehingga kepada pembunuhan paling diingati dalam sejarah.


Konspirasi misteri atau kebetulan antara kedua-dua lelaki berkenaan bermula dengan pelantikan Lincoln menjadi anggota Dewan Perwakilan pada 1846, manakala Kennedy pula mendudukinya genap 100 tahun kemudian pada 1946. Malah, Lincoln dilantik sebagai presiden pada 1860, diikuti Kennedy 100 tahun selepas itu.


Setiausaha Lincoln bernama Kennedy, manakala setiausaha Kennedy bernama Lincoln. Kebetulan paling misteri antara kedua-dua bekas presiden itu ialah mereka pernah kematian anak ketika menduduki Rumah Putih. William Wallace Lincoln meninggal dunia pada usia 11 tahun ketika bapanya menjadi presiden, manakala Patrick Bouvier Kennedy meninggal dunia ketika berusia dua hari pada 9 Ogos 1963, tiga bulan sebelum Kennedy dibunuh.


Lincoln dan Kennedy mati ditembak di kepala pada Jumaat. Lincoln ditembak oleh John Wilkes Booth, manakala Kennedy dibunuh oleh Lee Harvey Oswald.


Seperkara menarik melingkari kisah pembunuhan mereka ialah Lincoln ditembak di sebuah teater dinamakan Ford's Theatre, kemudian pembunuhnya melarikan diri ke sebuah gudang. Kennedy pula ditembak dalam kereta Lincoln buatan syarikat Ford dan pembunuhnya lari dari gudang dan menyembunyikan diri di teater.


Selepas kematiannya, Lincoln digantikan Naib Presiden Andrew Johnson yang dilahirkan pada 1808, manakala Kennedy digantikan naibnya, Lyndon Johnson, yang lahir pada 1908.


Kedua-dua presiden itu seolah-olah dapat meramalkan kematian mereka dengan Lincoln dilaporkan memberitahu isteri dan rakannya mengenai mimpi dia ditembak oleh pembunuh beberapa hari sebelum kejadian, manakala beberapa jam sebelum dibunuh, Kennedy memberitahu isteri dan rakannya pasti mudah bagi pembunuh menembaknya di tengah kesesakan jalan raya.


Persamaan antara Lincoln dan Kennedy boleh dilihat ketara dengan Lincoln mempunyai dua anak lelaki yang dinamakan Robert dan Edward, begitu juga Kennedy yang mempunyai dua saudara lelaki dengan nama sama. Bezanya, anak Lincoln, Edward mati ketika masih muda dan Robert hidup lama tetapi saudara Kennedy, Robert meninggal dunia pada usia muda dan Edward meninggal dunia ketika berusia 77 tahun pada 25 Ogos lalu.


Kebetulan lain yang menjadi perbahasan mengenai kebenarannya ialah seminggu sebelum Lincoln ditembak, dia berada di Monroe, Maryland dengan rakannya, manakala seminggu sebelum Kennedy menemui ajal, dia dilaporkan bersama simbol seks Hollywood, Marilyn Monroe, yang didakwa wanita simpanan presiden itu.

Hakikat mengenai kehidupan dan pembunuhan Lincoln dan Kennedy memang mempunyai persamaan ketara. Tidak dapat dipastikan sama ada kebetulan itu membawa sebarang makna tetapi ia jelas sesuatu yang pelik.

Sunday, September 13, 2009

mimpi masuk harvard.

assalamualaikum

malam semalam aku mimpi dapat masuk harvard university.
bapak aku sapot masuk situ.
konon2nye bapak aku org kaye.
dlm mimpi tu, aku ni anak angkat kpd family aku skang.
tapi at last bapak kandung aku yg kaye tu jumpe aku, pastu masukkan aku kat harvard.
adohai, besnye kalo tu bukan mimpi.
maksud aku, besnye kalo bapak aku memang kaye.
boleh aku habiskan harta die.
hehe.

Tuesday, August 25, 2009

to extend or not to extend?

assalamualaikum.

sebelum ni aku rase nak abeskan je geology ni 3 taun.
tapi, geng2 lain sume extend.
nant kalo aku grad awal, xde geng la aku konvo.
lagipun kalo aku extend, boleh repeat subject yg leh repeat tu.
tapi aku nak extend 1 sem je.
xnak lebih2.
korang rase camane?
extend ke x?

ayam golek.

assalamualaikum.

malam tadi dapt jugak aku rasa ayam golek kat pantai dalam yg org dok kate sedap sgt tuh.
naseb baik sedap.
hehe.
yang join melantak ayam golek tadi: aku, wark, mahran, yuni, huda, mcd ngan azie.
mira xleh join sebab die ade kelas snt.
sori ye kawan2 lain, nanti kite plan lagi k.


p/s: kenape name die ayam golek eh?sebab die bergolek2 ke?

Monday, August 24, 2009

iman.

assalamualaikum

aritu balik umah, best jugak la.
sebab ada iman.
bukan keimanan ke ape, tapi iman anak sedare aku yg baru.
ni la gamba2 die.
x dapat snap banyak pun sebab bateri kamera xde.
handphone pulak xde kamera.
huhu.


best giler die tido.sampai xnak tutup mulut.huhu



die suke isap puting.ape la.


pastu nangis bile lapar.sampai merah muka.


pastu dah kenyang tido balik. itu je la rutin harian beliau...



Sunday, August 23, 2009

penat.

assalamualaikum

hari ni dah 2 hari puasa.
pagi tadi, dalam pukul 11 setengah aku bertolak dari umah kat jerantut ke um.
aku penat sebab kali ni, aku kene drive sendiri "ferrari" peninggalan abang lang aku tu.
penat la.
ye la, before ni aku kalo balik kl, on the way tu aku mesti tido punye.
kali ni drive sendiri, takkan la nk tido pulak kan.
nak mampos?
kang tido untuk selamenye pulak.
aku sampai um dalam pkol 2 setengah.
sampai2, lepak2 jap.
pastu semayang zohor.
pastu main gitar jap.
yela, bukan main.belajar main gitar.
asar, pastu tunggu azie kat bilik.
die pegi amek makanan kat ds.
bile die balik, lauk ikan keli je.
pastu kitorang decide 'runner' jap gi kfc.
nasib baik la ade "ferrari" merah ni.
hehe.
drive thru je kfc.
timing die memang cun la.
dapat je kfc tu, azan maghrib pun berkumandang menandakan masuknya waktu berbuka puasa bagi kuala lumpur dan kawasan2 yg sewaktu dengannya.
aku pecut ferrari balik 4th.
makan nasi plus kfc kat bilik.
semayang maghrib pastu teruskan aktiviti melepak tanpa memikirkan tentang test adg esok.
skang ngantok gile.
jap lagi nak g vista jap.
amek notes adg.

Wednesday, August 12, 2009

tiket habis!

assalamualaikum

tadi kitorang plan nak g tengok mock trial ari kamis ni.
aku, wak, mahran ngan azie.
ade lagi kot yg nk join.
wak suro mahran beli tiket.
sekali tiket abes.
=(

Tuesday, August 11, 2009

feskum 2009

assalamualaikum

erm aku xde idea nk tulis pasal ape senanye.
tapi kali ni nak komen pasal feskum je la.
pade sape2 yg xtau feskum tu ape, feskum ni kire pesta konvo la senang cte..
taun ni aku rase, feskum macam x meriah sgt la.
nape ek?
maybe sebab taun ni aku macam jarang jalan2 kat feskum tu kot.
aku tengok gerai2 die pun macam x berape menyelerakan.
huhu.
maybe jugak sebab baru start kot.
ape2 pun, yg penting aku nak g tengok mock trial kamis ni.
excited dowh.
aku x penah tengok lagi.
tapi naufal kate akak yg bes tu sume dah grad taun ni.
harap2 taun ni still best gak.

Friday, August 7, 2009

anak sedara baru

assalamualaikum

alhamdulillah.
pukul 1.30 pm tadi, kakak ipar aku dah bersalin.
anak lelaki.
tapi kecik je baby tu.
2.8 kg je.
tapi syukur, semua selamat.
insya allah name die muhammad iman effendi.
aku pn x paham nape abang aku nak jugak letak name efendi tu.
lantak la, belasah je.
anak die.suke ati die la nak letak name ape.
hehe.
aku x tengok lagi gamba die.
sebab abang aku xleh anta mms kat handphone aku.
handphone aku kan murah.
huhu.sedey.
tapi xpe,sabtu ni aku balik kampung.
boley jumpe anak sedara baru aku.
sekarang anak sedara aku dah jadi 8 orang.
lelaki 5, perempuan 3.
kite tengok la nanti kak lang aku dapat anak lelaki ke perempuan nanti.
lagi 6 bulan bersalin la die.
insya allah.

Sunday, August 2, 2009

selesema babi

assalamualaikum

sekarang ni selesema babi makin menjadi2 aku tengok.
banyak universiti ngan sekolah yang terpakse kene tutup.
u yang aku tau kene tutup, uitm, ukm ngan uum.
ade lagi kot yg lain.
tapi aku x amek port.
yang buat aku terkejut, sekolah lame aku pon kene tutup jugak weh.
semesta dah tutup skang.
tutup seminggu je la tapi.
harap2 keadaan akan jd ok balik pasni.

Saturday, August 1, 2009

ok. aku akan kembali membebel di sini

assalamualaikum.

aku yakin korang tertanye2 kenape blog ni dah lame x di update.
sebenanye laptop aku rosak.
x bleh dapat intenet wireless.
sume wireless network, die tulis unidentified.
tp xpe, skang dah ok.
aku dah format balik laptop ni.
thanx kepada mahran sebab ajar aku format laptop.
hehe.
aku format sendiri tau.
xde anta kedai punye.
so pasni sape2 nak mntak aku formatkan laptop boleh.
tapi kene bayar.
hehe.
ataupun belanje makan.
kat william or murni pun jadi la.

Monday, July 6, 2009

taniah2

assalamualaikum

kakak ipar aku tengah pregnant.
dah 8 bulan kot.
x lame lagi dapat la lagi sorang anak sedare aku.
tapi, x tau lelaki ke perempuan.
aku ade sorang kakak ipar je.
sebab abang aku pun ade sorang je.

aku memang excited tunggu baby ni keluar.
bes dowh kalo ade baby ni.
tapi aku x suke jage pun.
suke tengok je.
kadang2 baby ni sengih sorang2.
comel je.
ye la, budak kecik sume comel.
setuju x?
kalo x setuju, xyah bace blog aku dah.
gi main jauh2.hehe.

yang lagi best, petang tadi pukul 2.33pm aku baru dapat tau yang kak lang aku pregnant lagi.
dah 7 minggu.
hehe.
maknenye x lame lagi aqil dapat adik.
abang lang kat kanada skang ni.
mesti die menggelupur gile nak balik ni.
itu aku yakin.
haha.sabar k.

ape2 hal pun, aku mintak2 kakak ngan kakak ipar aku selamat ngan baby2 diorang sekali.
insya allah.
doakan la sekali ye.
=)


x lame lagi koleksi anak sedara aku meningkat kepada 8 orang.
bestnye.
tapi bile diorang dah besar sket, x best gak kadang2.
sebab selalunye diorang lagi tinggi dari aku.
aku selalu kene buli ngan diorang.
haish.

Tuesday, June 2, 2009

ko pehal indon?!

assalamualaikum

tengahari tadi, aku naik lrt nak g keje.
aku naik dari kl sentral ke ampang park.
dalam tren tu memang agak sesak gak la.
x jauh dari tempat aku lepak tu, ade la 2 orang tua.
sorang lelaki, sorang lagi perempuan.
agak berumur. mayb dalam 60 lebih kot umur diorang.
diorang terpaksa berdiri sebab seat semua dah ade orang duduk.
aku x kesah orang nak duduk kat seat tu.
masalahnye, aku x puas ati sebab kebanyakan seat tu, mamat2 indon yg duduk.
semua mamat2 indon tu sihat walafiat je aku tengok.
geram tol la.
da la datang negara orang, pastu x reti nak hormat orang lain esp orang tua.
pada pendapat aku la kan, sepatutnya diorang( mamat2 indon tu) bagi je la seat tu kat org tua yg memang kita tau x larat nak berdiri lama2 dalam lrt tu.
lagipun dah ade kan sign tulis kene bagi keutamaan kat org tua, ibu mengandung, etc..
kalo orang kutuk kang, mule la marah.
ok, mulai arini, aku declare aku anti indon!

eh, tapi.... asal usul keturunan aku pn dari indon gak.
ah, xpe. nenek moyang aku dulu lain.
x macam diorang ni.
datang tempat orang x reti nak respek org lain.
tetibe emo lak.

Saturday, May 30, 2009

its not that hard.

assalamualaikum.

kali ni aku nak citer pasal pengalaman aku yang 1st tym keje part time.
kepada sesape yg xtau aku keje ape, aku keje promoter.
celcom postpaid promoter.
tugas aku ialah mempromot kat org ramai utk gune celcom postpaid.
kekalkan nombor sedia ada, tapi gunakan line celcom.
masa mula2 apply keje ni, aku pikir banyak kali jugak.
aku rasa keje ni macam memalukan je.
ye la, kene approach orang yang kita memang x kenal.
tebal muke tau.
kalo korang nak tau, aku approach je orang2 yang tengah makan kat kedai2 mamak tu.
kadang2 orang kat tepi jalan.
selamba je dok promote kat diorang.
ada orang yang layan je, ada jugak yang reject.
1st time buat, memang suara yang keluar tu terketar2.
xde pengalaman.
tapi 1st time je la yg terketar2.
pastu dah x malu sangat.
skang rase seronok plak keje ni.
bleh jumpe ramai orang.
yang paling best, masa keje fleksibel .
suka ati je nak keje pukul bape.
bos aku pon sporting.
hehe.

Wednesday, May 20, 2009

aizatie is unhappy.

assalamualaikum.

sometimes less expectation is better.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
less expectation, less dissapointment.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
huhu.



p/s: sori. post kali ni bosan ( yg sebelum2 ni pun bosan jugak).ah mampos ah. ni blog aku. sape suruh baca. pegi main jauh2.

Monday, May 18, 2009

i have to confess.

assalamualaikum.

aku bukan la peminat setia akademi fantasia 7.
tapi, time cuti ni, kat rumah layan af.
tetiba minat kat akim plak.
akim, im yours.
ahakz.
hafiz bukan best sgt pon.
camane la bleh jd juara.
jangan marah eh fan hafiz.
suara akim sedap.
aril plak gedik semacam.
awok konon.
tapapetah.
nyampah plak aku tengok.
ish.
yazid kesian.
sampai konsert final die xdapat lagu yg best.
maksud aku, patutnye diorg kasi la lagu yg boleh die menari ke, ape ke.
baru la die boleh tonjolkan bakat die.
isma no komen.
suara sedap.
tapi aku rasa baik dia duduk umah je.
jage anak.hehe.









ape2 pon, akim tetap best.
wpun dia x jadi juara.
xpe akim,aku sokong ko dr belakang.
akim tetap juara di hati aku.
hehe.
im yours!

esok start training.

assalamualaikum.

esok aku dah kene pergi training.
untuk celcom promoter tu la.
dekat celcom centre, klang.
skang aku duduk umah akak aku, so dekat la ngan klang tu.
umah akak aku kt shah alam.
aku sebenarnya rasa cuak jugak nak keje ni.
before ni, aku x pernah keje.
lepas spm pun aku x keje.
kire ni 1st time la.
da la keje promoter.
memang x ramai yg nk keje promoter ni.
ye la, ade org segan, etc.
tapi aku nak cari pengalaman.
mampos la orang nak kate ape.
hehe.
dan of course la aku nak duit jugak.
ahakz.
so, doakan kesejahteraan aku selama aku bekerja part time ni ek.
hehe.

malas.

assalamualaikum.

malasnye nak update blog.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
huhu.

Thursday, May 14, 2009

jom tukar ke celcom postpaid!

assalamualaikum.

petang tadi, lebih kurang pukul 2.35 pm, aku dah di'interview' oleh orang celcom postpaid tuh.
actually xde la interview sangat pun.
poyo je aku pakai smart2.ahakz.
kire dapat la keje jadi promoter tu.
alhamdulillah.
hehe.

so, sesape yang tak pakai celcom postpaid lagi,jom kita pakat ramai2 tukar ke celcom postpaid.
untung beb.rate die murah je.
siyes aku cakap ni.
mari2!
tapi, korang ke make sure korang amek ngan aku tau.
ala, tolong kawan.
hehe.aku pun dapat komisen sikit2.

Wednesday, May 13, 2009

celcom promoter.

assalamualaikum.

aku cari2 keje part time.
aku main2 je anta cv apply jd part time celcom postpaid promoter.
x sangka plak org tu respon.
hehe.
esok ade interview.
tapi x sure lagi kol bape.
nanti die call balik.
patutnye interview ari jumaat, tapi jumaat ni aku ade hal sket kat jusco.
ahakz.nak kene try keje kat jusco jumaat ni.
promoter women accessories.haha.
ape2 pon, sile doakan aku keyh!

adios amigos!

p/s: keje promoter macam susah je. kene tebal la muke aku.huhu. korang jangan buat naya plak tym aku jd promoter nanti.jgn dtg kat aku time aku keje tau.
aku gigit kuat2 kang.haha

kemalangan.

assalamualaikum.

aku bukan kemalangan kereta ke ape.
tapi, arini nasib agak malang.
ish.
tadi g stat enjin kete.
handphone tinggal.
sebab nak cas.
aku off hp tu.
rupenye orang adidas call.
aritu aku apply keje ngan adidas.
part tym.
untuk adidas fair.
bile balik, aku call la balik adidas tuh.
sekali die kate dah penuh.
adei.
kecewe.huhu.
tengok la esok.
kalo ade lagi kosong, die call balik esok.
mintak2 la ade kosong lagi.





doakan eh.

Sunday, May 10, 2009

unpredictability.

assalamualaikum.

betul kata orang, life is unpredictable.
kita hanya mampu merancang, tapi tuhan yang menentukan.
betul tak?


















nanti aku elaborate lagi pasal topik ni, ok?
aku penat.
dan mengantuk.
petang tadi cari keje part time lagi.
still tak dapat.

Friday, May 8, 2009

mira tag2 aku pulak.

assalamualaikum


1. Adakah anda rasa anda HOT??

>haha. mestilah tidak.



2. Upload gambar kegemaran anda..






3. kenapa anda suka gambar ini?

> sebab ni antara gambar 1st yang kitorang amek time fieldwork perak n pahang. ngan azie dan bantal yg menjadi rebutan antara kami pada masa itu.huhu

4. bila kali terakhir makan piza?

>tak ingat.tapi baru2 ni la. time study week. delivery ngan budak2 bilik sebelah.

5. lagu terakhir anda dengar?

>flying without wings, westlife.



6. apa anda sedang buat selain buat tag ni?

>layan facebook, ym.



7. selain nama anda, apakah lagi nama yang anda suka orang panggil anda?

>tah. xde kot.



8. tag 5 orang

>emir, arif aizat, kumey, faratul, wak



9. siapa nombor 1??

> ex- schoolmate, budak semesta.

10. siapa pula nombor 2?

>mentor kat um.



11. orang nombor 3 ada hubungan dengan siapa?

>entah. saniy kot. ahakz

12. bagaimana pula dengan nombor 4??

>entah. itu yang kite xtau.huhu


13. katakan sesuatu tentang nombor 5??

>wak. budak palapes. tapi nak keluar baris rasenye.



ok la..sampai di cni sje..jumpe lg di hari n waktu yg laen..babai tawan2..

Sunday, May 3, 2009

caught my attention.

assalamualaikum

aku baru je lepas usha blog wark.
ade satu ayat ni, macam menarik pulak.

"life is too short for u to be sleepin everytime...."

itulah ayat yang aku maksudkan.
hidup ni memang singkat.
tiba - tiba aku teringat lecturer aku kat matrik dulu.
lecturer fizik.
nama dia en subki.
orang cakap muka dia macam hani mohsin. *tetibe*
dia cakap, masa kita hidup ni,
jangan asyik nak tidur je.
buat kerja.
jangan tangguh.
nanti dalam kubur, tidur lah puas-puas.
tu pun kalau tak kena seksa.
kelakar pulak bila dia cakap macam tu.
tapi, ada kebenarannya, kan?

Saturday, May 2, 2009

tolong bagi saya daging. saya tak nak lemak.

assalamualaikum.

saya nak beli daging la. bukan nak lemak.
huhu. tetibe emo.
ye la. tadi beli sate kat pasar malam.
tiap minggu kot.hehe.
saya sangat suka sate.
tapi, kecewa betul la.
sekarang orang kat pasar malam tu jual sate lemak, bukan sate ayam.
diorang ngelat. die letak daging kat hujung je.
kat tengah2 tu, die letak lemak.
ish. tertekannye..
baik cakap jual sate lemak je..
kan best kalau boleh masak sate sendiri.
boleh buat sesuke hati.
pastu makan sampai muntah.
baru la puas.
bile dah makan sampai muntah, dengar sate pun dah x larat.
hehe.


p/s: sape ngaku die kawan sejati aku, sile la belanja sate. tapi x nak sate pasar malam kerinci. dan pasar malam bukit angkasa jugak. itu semua sate lemak.

Wednesday, April 29, 2009

tiba- tiba.

assalamualaikum

sejak kebelakangan ni, aku asek sedih je.
emo.
tiba2 aku terfikir, dah x lame lagi aku kat um ni.
insya allah taun depan abes degree.
ade berape bulan je lagi.
hmm...

hancus.

assalamualaikum

aku dapat stay 4th.
xde la best sangat 4th.
tapi, sebab dekat ngan fac + aku apply 11th x dapat.
so decide utk stay je la.
tapi, tau depan kitorang akan gerak secara underground.
nak tau gerakan ape? hmm... nantikan je la sem depan.

kalo sem depan tiap kali lunch pon makan nasi goreng, siap la.
tapi drpd apa yang aku perhatikan, 4th akan jadi lebih hancus lagi taun depan.
dah nampak dah masa depan 4th yang kelam + gelap.
dengan 'penguasa'2 yang ada kat 4th, budak2 senior...
hmm... macam akan jadi mandom jek.huhu.

tapi xpe, topik pasal 4th ni akan dikupas lagi pada post yg akan datang.
so, nantikan....
hehe.

Tuesday, April 28, 2009

sakit mata tak?

assalamualaikum




korang sakit mata x tengok blog ni, sumer kaler biru?




>>macam la aku kesah korang sakit mate ke x.
haha.
suka hati aku la nak guna kaler apa pun.
blog aku.
ahakz.

Monday, April 27, 2009

kenapa susah sangat?

assalamualaikum

kenapa susah sangat nak faham perangai orang lain?
kenapa perangai semua orang x sama je?
kan senang kalo camtu.
semua orang mesti faham perangai orang lain.
takde la perselisihan faham.
xde orang akan kecik hati.
xde orang akan sakit hati.
kadang2 rasa dah buat baik kat orang.
tapi kadang2 kite kena marah sebab kite buat baik ngan orang tu.
tak cukup baik kot.tapi, kite manusia la.
bukan malaikat.
ape ayat aku ni?
dah macam kel**g dah.
kang kalo buat jahat kang, kene marah jugak.
kena kutuk, umpat dan sebagainya.
kalau buat baik sangat nanti, kena pijak kepala pulak.
susahnye.


ish.
tensen pulak.
baik aku pegi main gitar.
release tensen sikit.
*macam la pandai main*



sori, masih emo.

Sunday, April 26, 2009

friends forever

"Graduation (Friends Forever)"

And so we talked all night about the rest of our lives
Where we're gonna be when we turn 25
I keep thinking times will never change
Keep on thinking things will always be the same

But when we leave this year we won't be coming back
No more hanging out cause we're on a different track
And if you got something that you need to say
You better say it right now
cause you don't have another day

Cause we're moving on and we can't slow down
These memories are playing like a film without sound
And I keep thinking of that night in June
I didn't know much of love
But it came too soon

And there was me and you
And then we got real blue
Stay at home talking on the telephone
And we would get so excited
and we'd get so scared
Laughing at ourselves thinking life's not fair
And this is how it feels


[1]
As we go on
We remember
All the times we
Had together
And as our lives change
From whatever
We will still be
Friends Forever

So if we get the big jobs
And we make the big money
When we look back now
Will our jokes still be funny?
Will we still remember everything we learned in school?
Still be trying to break every single rule

Will little brainy Bobby be the stockbroker man?
Can Heather find a job that won't interfere with her tan?
I keep, keep thinking that it's not goodbye
Keep on thinking it's a time to fly
And this is how it feels

[Repeat 1]
La, la, la, la:
Yeah, yeah, yeah
La, la, la, la:

We will still be friends forever
Will we think about tomorrow
like we think about now?
Can we survive it out there?
Can we make it somehow?
I guess I thought that this would never end

And suddenly it's like we're women and men
Will the past be a shadow that will follow us 'round?
Will these memories fade when I leave this town
I keep, keep thinking that it's not goodbye
Keep on thinking it's a time to fly

[Repeat 1 (3x)]


kalo dengar lagu ni, konfem sebak. kadang2 nangis jugak.

Saturday, April 25, 2009

i'll wait for you. but not forever.

"Wait For You"

I never felt nothing in the world like this before
Now I'm missing you & I'm wishing that you would come back through my door
Why did you have to go?
You could have let me know
So now I'm all alone

You could have stayed but you wouldn't give me a chance
With you not around it's a little bit more then I can stand
And all my tears they keep running down my face
Why did you turn away?


[Bridge]

So why does your pride make you run and hide?
Are you that afraid of me?
But I know it's a lie what you keep inside
This is not how you want it to be


[Chorus]

So baby I will wait for you
Cause I don't know what else I can do
Don't tell me I ran out of time
If it takes the rest of my life
Baby I will wait for you
If you think I'm fine it just ain't true
I really need you in my life
No matter what I have to do
I'll wait for you


[Verse 2]

It's been a long time since you called me
How could you forget about me
You got me feeling crazy
How can you walk away
Everything stays the same
I just can't do it baby
What will it take to make you come back
Girl I told you what it is & it just ain't like that
Why can't you look at me, your still in love with me
Don't leave me crying.


[Bridge]

Baby why can't we just start over again
Get it back to the way it was
If you give me a chance I can love you right
But your telling me it wont be enough


[Chorus]

So baby I will wait for you
Cause I don't know what else I can do
Don't tell me I ran out of time
If it takes the rest of my life
Baby I will wait for you
If you think I'm fine it just ain't true
I really need you in my life
No matter what I have to do
I'll wait for you


[Bridge]

So why does you pride make you run & hide
Are you that afraid of me?
But I know it's a lie what your keeping inside
Thats not how you want it to be
Baby I will wait for you
Baby I will wait for you
If it's the last thing I do


[Chorus]

Baby I will wait for you
Cause I don't know what else I can do
Don't tell me I ran out of time
If it takes the rest of my life
Baby I will wait for you
If you think I'm fine it just ain't true
I really need you in my life
No matter what I have to do
I'll wait for you
I'll wait for you
I'll Be Waiting.


-i'll be waiting-

ive been tagged by my mentor.

assalamualaikum
tag dari encik arif aizat


Arahan:


1)anda perlu printscreen wallpaper anda yang tengah gune skang jngan tipu2 ek x suke…


2)bgtau nape anda suke wallpaper anda ituhh…


3)tag 10 people


4)that’s all…



Jawapan :
kenape saya suka wallpaper ni ek? erm entah lah. baru je tuka wallpaper ni. b4 ni letak wallpaper gambar anak sedare yang paling kecik. sebab comel. tapi, kire reason gune wallpaper sekarang ni, sebab ni gamba cam ala2 kat hutan. natural gitu. cam tenang la kalo tengok. lagipun ade banyak kaler hijau. hijau kan menenangkan...tu je la kot alasan kenape saya suka wallpaper ni...
10 people to tag:
  1. kak liana
  2. kak yati
  3. kak huda
  4. mamat atau name barunye, mike
  5. faratul
  6. kumey
  7. naz
  8. azrol ool
  9. aza
  10. mira

sangat wtf.

assalamualaikum

bosannye hari ni.
ramai orang balik rumah. tinggal la aku kat kolej ni. dengan makanan dewan santapan yang x sedap. imagine, tiap hari mak cik dewan santapan masak nasi goreng. ye, tiap2 hari. nasi goreng kalo ade ayam ke, daging ke dalam die x pe la jugak. ni nak jumpe ikan bilis pon susah. fish ball fish cake pon xde. tertekannye. tapi, x boleh nak salahkan mak cik dewan santapan tersebut. pentadbiran kolej yang tetapkan tiap hari kene masak nasi goreng utk lunch. ayam makan sekali je seminggu. hari jumaat, meal petang. sangat what the f**k. kitorang bayar la wei. siot tol. tah mane duit tu pegi. kalo diorang salah guna, aku x redha. sila la jawab kat akhirat esok. kalo diorang salah guna duit tu, aku doakan umur diorang pendek. cepat sikit mati. xde la lagi orang nak salah guna duit.

p/s: hairan, kenape presiden diam je. sepatotnye die kene bela nasib student. bukan sebok nak kipassssss jek. lagi 1, tiap student bayar 50 hengget utk yuran jtk. tapi, x nampak ape pekdahnye. nak gune barang jtk pon disekat oleh setiausaha jtk.

sori, emo.

Thursday, April 23, 2009

okay.enough play.

assalamualaikum.

paper 1st dah nak start. hari esok. jumaat. pukul 830 pagi.environmental geology.kene score subjek ni. soalan die berulang-ulang.gud lak kepade diriku sendiri. dan kawan2 yg amek subjek ni jugak.

yeay.dapat makan budu.

assalamualaikum

tadi dapat makan budu.dekat rumah mcd.bukan mcd mc delivery.tp madeehah rasid. dekat vista angkasa. ni semua wark punya pasal. die asek cakap pasal budu. aku tergoda dan akhirnya pegi rumah mcd nak makan budu.tapi bukan makan budu je. mesti la dengan nasi. ape?korang x makan budu?hurm...rugi la. ape la. budu pon x makan. berudu lain la cerita(*kaitan*).ape2 hal, thanx mcd. sebab sapot makanan tadi.hehe. da la pas makan terus balik. x sempat basuh pinggan.ni semua wark punye pasal jugak.

Monday, April 20, 2009

aku tengah sakit.

assalamualaikum.

tangan aku sakit. gitar punye pasal. ish. bile nak reti main ni. sakit dah jari aku.da la kulit kat hujung jari jadi keras.

dont judge a book by its cover.

assalamualaikum.

people always say "dont judge a book by its cover".i do judge a book by its cover.so what?

jangan mengutuk kalau nak mengeja pun anda x reti

assalamualaikum

huhu.tetibe emosi.kalau nak mengeja pon x reti xpayah la poyo2 nak post kat blog.da la poyo nak kutuk orang, sekali salah eja.haha.malunye kalau aku jadi kau.adei.dah2, g balik, bace dictionary okay!

padahal bukan aku yang kene kutuk oleh orang yg salah eja tu.tapi, nak emo gak.x kire.

Wednesday, April 15, 2009

break a leg, again

assalamualaikum

break a leg bukannye bermaksud aku kepatahan kaki atau aku nak suruh korang patahkan kaki masing2, tetapi break a leg bermaksud good luck,dalam erti kata lain.

all the best to semua kawan2, especially prodigians n geologistsss.... kepade kawan2 yg tak ambik geology, gud lak jugak diucapkan kepada anda semua. tak kite la ape course yg korang amek dan di universiti mane sekalipun korang tengah study.

okeyh.masa exam nanti jgn tido pulak tau. hehe. itu adelah pesanan khas buat diri aku sendiri.ahakz.

dan jangan lupa semayang subuh dan baca bismillah sebelum jawab soalan keyh.supaya lebih berkat.hehe. renung2kan dan selamat beramal!

yang paling penting, sementara ada masa ni, silelah mentelaah pelajaran. supaya tidak menyesal di kemudian hari. bak kata pepatah; sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian..... ha lu sambung la sendiri.gua pun dah kompius ape ayat die yg kat belakang tuh.huhu.kalo x silap sesal kemudian tiada gunanya kot.

omedeto tanjobi

assalamualaikum

hepi birthday to madeehah rasid a.k.a mekdi. semalam birthday beliau. maka genaplah umur beliau 20 taun.


sekian.

Sunday, April 12, 2009

kerja

assalamualaikum

tym cuti kali ni aku nak cari keje la.
duit tu nant boleh la enjoy.haha.
xde la.duit dah susut nih.

tapi,nak keje ape ek?
sesape nk suggest??
keje kat gsc ngan farah pon baek.hehe
leh nengok wayang free.
cuci mate pon boleh.wakakaka
sesape yg tau keje2 pat tym ke epe,sila la kontek saye di talian 017- 2517xxx.hehe

Friday, April 3, 2009

serabut, kusut, ape2 je la

assalamualaikum

nampaknye hidup aku akan kembali bz. aku ade 5 test dalam mase seminggu. adoi2 (sambil menepok2 kepale). ngan final nye lagi. past year x start buat lagi.

3/4/09 : petrologi igneus amali 2 (5.30pm- 7.30pm)
8/4/09 : geologi persekitaran (8am - 9 am)
8/4/09 : geologi kejuruteraan teori (10am - 11am)
9/4/09 : geologi kejuruteraan amali ( 8am - 10 am)
9/4/09 : geokimia 2 ( 4 pm - 5 pm)

Sunday, March 29, 2009

earthquake in jerantut

assalamualaikum

terkejut aku dengar, jerantut kene gempa bumi. dalam pale otak aku dah terbayang dah rumah, jalan, bangunan sume dah runtuh, etc. huhu. naseb baik la x kuat sangat. 3.0 richter jek. masa mula2 dengar tu, memang cuak la. ye la, mak aku dok sorang2 je kat umah tu. eh, telupe plak nk gtau, umah aku kat jerantut. felda sungai tekam. hehe.

p/s: salah satu tanda hari nak kiamat ialah selalunya berlaku gempa bumi.hurm.... renung2kan, dan selamat beramal!

Saturday, March 28, 2009

thanx!!

assalamualaikum



all the followings are the presents for my birthday. thanx to all!!hehe



birthday card from azie.



ijoey gave me this secret recipe cake. pergh..sedap gile. ni mesti sebab ijoey kasi ngan penuh ikhlas kot.hehe







the best present on my 21st birthday is this guitar. this is from azie and farah. tengkiu2. aku tau, korang mesti tgh tertanye2, reti ke aku main gitar ni?? hehe.. jawapannye..... mestilah tak reti.ahakz. baru berjinak2 la. x sangka plak diorang belikan aku gitar ni.hehe


p/s: azie, tau la aku belom belikan lagi teddy bear besar ko.( tetibe je). hanye aku ngan azie je tau isu teddy bear besar ni.






this one is from are da and mcd. bkan mcd mc delivery tau.madeehah rasid.ahakz. lawa2. aku suke.hehe. wallet rockers aku tuh dah x digunakan lagi selepas aku dapat wallet planet ocean nih







lupe plak nk letak gamba kotak die skali.hehe






cadbury gold ni wark yg kasi. sayang dow nak makan. skang pon x makan lagi ni. xtau la sampai bile nak kepam.ahakz.









batu hikmat ni mahran yang kasi. batu ni bkan sebarang batu tau. hanye aku ngan mahran je yg tau ke'special'an batu ni.hehe





akhir kate, terime kasih kepade semua yg telah memberi aku hadiah2 ni sume. kepade yg x bagi adiah, sempat lagi ni kalo nak bagi.aku x kesah kalo korang bagi lambat sikit.haha. kalo bagi cash pon baek..... =p

Wednesday, March 25, 2009

confirm lupe.

assalamualaikum

after my engineering geology class yesterday morning, i called my mom. and she was busy with her new vege garden. we had chitchat kejap, and suddenly she realized that she missed my birthday.hurm. too busy with the garden i guess. sampai birthday aku pon lupe.huhu. she said, learn to be a matured person, and banyak2 kan amal ibadat. hehe. cam tau2 je level amal ibadat aku sedang berada pada tahap yg amat rendah skang.hurm...

Tuesday, March 24, 2009

tough girl

assalamualaikum

che yah, my long-time-no-see best friend back in semesta called me just now to wish me happy belated birthday. i complained that she's too late. and she complained back. she said, i didnt even wished her on her birthday. stupid me.huhu. and she was right. i was too busy lagho-ing on her last birthday.15th january. che yah, dont u ever think i forgot ur birthday okay. its just my nyanyuk-ness and pelupe-ness that caused me not to wish you.ok la, aku wish la. happy belated birthday la che yah.huhu. and tommorow she's having a test. and here i am, wishing her all the best for that test. no matter how susah or how kacang the test will be, just keep in mind that my doa will always be with you k.hehe. jangan ko gi bantai tido pulak time test tu tau che yah.hehe. sebab when we were together in semesta few years ago, she used to be one of the queen of tido (im also one of the queen) hehe.

p/s:
che yah is also known as TOUGH GIRL of PRODIGY. i cant remember how she got that nickname. somebody yg ingat??? cepat2 gtau aku.hehe. we were classmates for 4 years in semesta. time form 3 je kelas lain.aku khawa, die farab. floormates for 4 years as well.kalo x silap la.







me and che yah on our last year reunion, port dickson

Sunday, March 22, 2009

21 is the number




assalamualaikum

on the last 20th march (according to my ic number), i happened to turn 21 in age. my birthday for this year was a little different. usually, i would call my mom and siblings on my birthday and ask them to wish me( haha,kanak2 btol la aku dulu.huhu) but this year, no such thing lagi la.hehe.dah matured la konon.da x remind org dah.wakakaka. probably, thats why my mom, my brother and my eldest sister didnt wish me on my birthday. i guess they forgot la.huhu.and my third sis wish me on 21st march.( she always like that.she claimed that i was born on 21/3/1988, not 20/3/1988).watever.anyhow, my mom also told me that i was born on 21/3/1988.thats a fact that i seldomly tell people (fact ke??).im not sure.


on my birthday, i asked my roomates how to be matured. i mean, im 21 now.(since they both are older than me).dah tua dah diorang ni.huhu.and azie told me that maturity depends on how you solve problem, how you act, how you control your anger, org matured x merajuk,bla bla bla...(macam bese, die membebel.hehe).and lai said, you are matured if you just stay cool, bla bla... watever.


nadine congrates me that now im 21 and can go clubbing. huh?! aku nak g clubbing?nak mampos kalo mak aku tau??huhu.


1 more thing, lai cakap, umur 21 dah boleh kene hukuman gantung.kalo ade buat salah yg boleh kene hukuman gantung la of course.adei.cuak plak(padahal xde wat salah yg boleh bawak hukuman gantung pon).


i'll update later with the suprise bday party that they arranged for me together with the birthday presents.
ahakz!

Friday, March 13, 2009

akan ke jepun 21 mac...



assalamualaikum





hehe.jgn salah paham.bkan aku yg nak fly neh.hehe. kawan aku la. beliau adelah kawan aku sejak dr tadika lagi. x sangke plak sekejap je mase berlalu.ahakz.da nak fly dah. dah dapat da diploma die nih.hurm.. xpe2.ape2 pon, all da best to kawan aku nih...





p/s: die ni same2 ngan azrul (prodigy) tym kat unisel...

Saturday, March 7, 2009

yeay!

assalamualaikum

aku nk balik kampung jap lagi.beberape jam lagi.da lame x balik umah.so aku sgt excited.walaupun aku balik sehari je.x kesah.asalkan dapat balik dan berjumpe mak terchenta.ahakz!

renungkan sejenak...

assalamualaikum

Seorang lelaki telah datang menemui Khalifah Umar al-Khattab r.a. mengadukan hal kederhakaan anaknya.

Lalu Umar memanggil anak lelaki itu dan memarahinya kerana derhaka kepada bapanya serta lupa kepada hak-hak bapanya.

Anak itu menjawab: “Wahai Amirul Mukminin, tidakkah anak mempunyai hak ke atas bapanya?”

Umar menjawab: “Ya.”

Dia bertanya lagi: “Apakah ia wahai Amirul Mukminin?”

Jawab Umar: “Memilih ibunya, memberikan nama yang baik dan mengajarnya al-Kitab (al-Quran).”

Anak itu berkata: “Wahai Amirul Mukminin! Sesungguhnya bapaku tidak pernah melakukan satu pun perkara tersebut.

Mengenali ibu saya, dia dahulunya seorang hamba berkulit hitam dan tuannya seorang Majusi. Saya pula dinamakan “Ju’olan” iaitu sejenis kumbang biasa berwarna hitam.Dia juga tidak pernah mengajarkan aku walau satu huruf pun dari al-Quran.

Umar lantas berkata kepada lelaki itu: “Kamu telah datang mengadukan kederhakaan anakmu, walhal kamulah yang telah menderhakainya.

Kamulah yang telah berlaku buruj dan jahat sebelum dia berlaku demikian terhadapmu.”

Begitulah, Saidina Umar meletakkan kesalahan kepada si bapa, lantaran kecuaiannya dalam mendidik anaknya sendiri.
********************************************

renung2kan...dan selamat beramal!

Friday, March 6, 2009

penyakit lame datang balik!

assalamualaikum

hari ini sama seperti kebanyakan hari- hari sebelumnya. aku bangun lambat lagi. itu pun setelah mendengar orang kecoh2 cakap pasal air takde kat floor. disebabkan trauma xde air, aku pon terus je bingkas bangun dari katil.amek baldi.damn.ade baju pulak dalam baldi nih.adei.kene basuh dulu.naseb baik la ade 3 helai je. sebab semalam dah basuh banyak.da siap basuh baju.aku tadahkan sekali utk rumets ku yg terchenta.
adei.asek2 xde air.bosan tol

kamon la aiza!

adei.
aku baru sedar aku da gemok.ahakz
sume baju da x berape nk muat dah.huhu
so skang aku berazam nk exercise demi membakar segala lemak2 di badanku ini.
exercise ye, bukan extrasize.hehe
tu je.

Tuesday, March 3, 2009

petroleum geologist conference n exhibition (pgce)

assalamualaikum kawan2 sume

isnin bebaru ni ( 2 mac) aku telah ke klcc. ade pgce tu la. bapak la bosan.xnak g lagi len kali.huhu
gile malas aku nk type.tgk je la gamba2 yg x seberape ni ok



rda, syap, mcd n aku

inilah bukti aku g pgce.haha.poyo


aku bersame mcd dan juge syap



aku dan nadine escape pgce.pastu jalan2 kat sini.

Sunday, February 22, 2009

ketemu dengan izzat jahini

assalamualaikum




bebaru ni, kitorg 3 org ade melepak kat mid valley b4 izzat fly balik ke australia. aku, hafiz, n izat. sesaje lepak2 melepaskan kerinduan.ahakz! adei.ntah bile lagi la dapat jumpe ngan izat ni. membe2 lain pon same la. tah bile lagi agaknye dapat jumpe n hangout sesame.huhu.pasni kalo dah keje 4 sure susah dah nak jumpe...so kepade kwn2 aku yg blaja jejauh kt obesi tuh,kalo balik mesia sile la kontek.kite berjumpe ok!bergosip2.hehe =p

p/s: izzat ni classmate aku tym kat semesta. form 4 n form 5. gile pandai dak ni. sume subjek die hebat.kire jambu cikgu la.hehe(jgn marah izat,aku promote ko nih =p)

Friday, February 20, 2009

layan je la

1. Go to your photo folder in your computer

2. Go to the 6th folder of photos

3. Go to the 6th picture in that folder

4. Put the picture on your blog and description of it.

5. Invite six friends to join the challenge.

6. Link them in your blog and let them know they have been challenged..





hehe.nilah hasilnye.x sangka plak gamba ni yg terpilih.hehe.gambar ni aku google je.type aiza.pastu kua la gamba ni.da lame da.da lupe da aku ade save gamba ni dalam laptop..

people to tag:

  1. shah-easy
  2. azie (macam la die layan tag2 ni.huhu)
  3. mira
  4. kak yatie
  5. nadine
  6. kak liana

Thursday, February 19, 2009

nearly first place! no luck i guess...(pictures updated)


assalamualaikum

adei.da lame da x post entry baru kat dalam blog ni. erm ni nak cite pasal sukmum. sukmum ni sukan mahasiswa univ malaya.sume bdak2 um mesti la tau kan.hehe. dalam sukmum taun ni, aku join hoki. jadi wakil kolej la.same macam taun lepas jugak. taun lepas team kitorang dapat tempat ke 3. tapi taun ni ade la improvement sket, dapat 2nd place. tapi terkilan jugak la, sbb kitorang kalah penalty flick.huhu. da la taun ni rasenye last aku main. taun depan da malas da.huhu.

hari sabtu aritu lawan saringan. kitorang 1st game. lawan ngan kolej 7. nasib baek la menang.hehe. then patutnye lawan ngan team puspita.tapi rupenye diorang xde anta team pon. so kitorang menamg free je la.hehe.dapat masuk semi final.

pastu, the next day, lawan ngan kolej 11. menang jugak.hehe.bese la. striker mantap.player kebangsaan kot...so next kitorang masuk final. 1st time beb 4th college masuk final. bangge aku.ahakz.

final lawan ngan kolej 12. memule cuak gak la.ye la, last year memg mantap la team kolej 12 ni. tapi taun ni x semantap las year la(hehe.sorry to say...). sampai abes mase, both teams x skor 1 goal pon.at least aku berjaya la menyelamatkan gawang gol daripada dibolosi pihak lawan.ahakz!

so kitorang kene wat penalty flick la utk tentukan sape menang. gile bapak la cuak aku time tu. ye la, aku yg jadi keeper. huhu. 1st shot tu, diorang skor. mane x nye, aku memang da terketar2 da kat dalam goalpost tu.huhu.cuak gile. pastu, diorang amek 1 shot lagi.kali ni x bolos.hehe.bangge2. tapi las2, yg kali ke3 tu, aku telah termemboloskan gol.huhu. sedih2.kitorang kalah 1-2.ish. nyaris dah nk jadi juara hoki sukmum.huhu.tu la, sape suro aku malas g training.ish.nyesal2....

anyway, congrates 2 all my teammates! hehe. at least kite berjaya sampai final. besar kemungkinan dapat best team time dinner kolej nanti.hehe.bangge2 =)









lege gile pas berjaye masuk final.dah kalahkan 11th.hehe



celebrate kemenangan ke atas 11.ahakz.ye la kan, excited 1st tym dapat masuk final.hehe



bestarian hockey team





tym ni baru pas bolos 1 gol.huhu



ces.kejam nye coach!huhu




loyal supporter.ahakz





eeiii.terserlah pendek.




babai set keeper yg busuk.taun depan x jadi keeper lagi



Saturday, February 7, 2009

not in the mood

assalamualaikum

not in the mood to actively blogging at the moment.i'll post new entries when there're interesting stuff to share(as now my life seems to be sooo bosan + mood ilang tah ke mane).hope that will be soon.so for the time being, just wait ok?im praying that i wont lose my interest to blog and membebel again. now im feeling like deleting my blog.huh.apekah?emo plak aku.huhu

Wednesday, February 4, 2009

structural geology fieldwork @ mersing

assalamualaikum

abes sudah fieldwork structural geology kat mersing. last fieldwork bersama rakan2 satu batchku. kali ni satu group 4 orang. group aku; aku, azie, kak ara ngan abang sepot. ade 2 tempat kene wat mapping. group kitorang kene wat mapping kat tanjung kempit.(bunyi cam ala2 rempit lak.ahakz).3 grup je kat tg kempit. yg lain kat pantai mersing. yang bestnye, dr mus jage kat tanjung kempit. njoy la ngan dr mus. sporting abes. siap tolong sketch lagi.hehe. dak2 kat pantai mersing 4 sure jeles.hehe. satu lagi,tym fieldwork aritu coursemate kitorg,ijoey kene denggi.sian die.tepakse balik awal.huhu.da la, malas nak cite panjang2. korang tgk je la gamba2 kat bawah ni k...


ngan dr mus kat tanjung kempit


aku buat keje tau.hehe


tengok laut jap

me with abang sepot n kak ara


dr mus tgh semangat bagi explanation.(esan enteprem.hehe)


ngan dr sam(dr sam ni bapak sedare cikgu taty)

Wednesday, January 28, 2009

away for 6 days~

assalamualaikum

kawan2 sume.
6 hari ni xde update kat blog ni insya allah.
g fieldwork.
akan kembali membebel pas 2 feb k.

Tuesday, January 27, 2009

maju sudah~

assalamualaikum

wah..die da ade blog skang.
maju2.
hehe.tapi die xnak di 'capub' kan di blog aku ni.
korang teke la siape die.
ahaha.

Saturday, January 24, 2009

bodoh betul la

PEROGOL ANAK LOMPAT KANDANG SELEPAS HAKIM JATUH HUKUM


LELAKI yang didapati bersalah terhadap tiga tuduhan merogol anak kandungnya berjaya ditangkap sekumpulan pekerja kontrak selepas dia cuba melarikan diri dari Mahkamah Sesyen Shah Alam semalam, sebaik hakim menjatuhkan hukuman.

SHAH ALAM: Mahkamah Sesyen di sini semalam gempar apabila seorang bapa yang dihukum penjara 69 tahun dan 30 sebatan selepas mengaku bersalah terhadap tiga tuduhan merogol anak kandungnya, melarikan diri sebaik hukuman dijatuhkan. Dalam kejadian jam 4.30 petang, lelaki berusia 39 tahun itu melompat keluar dari kandang tertuduh sebelum terjun ke bawah bangunan setinggi kira-kira dua meter itu. Drama mencemaskan itu berakhir lima minit kemudian apabila tertuduh ditahan beberapa pekerja kontrak di kawasan pembinaan di sebelah mahkamah selepas mendengar jeritan anggota polis yang mengejarnya.

Terdahulu, Hakim Hasbi Hasan memerintahkan bapa lapan anak itu menjalani serentak hukuman penjara 23 tahun bagi setiap tuduhan, bermula dari tarikh dia ditangkap. Dia juga dihukum 10 sebatan bagi setiap kesalahan. Tertuduh yang ditahan pada 13 April 2008, dituduh merogol anak perempuannya yang berumur 13 tahun enam bulan ketika kejadian pada 2, 14 dan 25 Mac 2008 di rumah mereka di Gombak. Dia yang didakwa mengikut Seksyen 376 (3) Kanun Keseksaan, mengaku bersalah selepas sembilan saksi termasuk mangsa memberi keterangan di mahkamah, kelmarin.

Ketika merayu hukuman diringankan, tertuduh berkata dia sudah insaf dan berjanji untuk tidak mengulangi perbuatan itu serta mahu kembali ke pangkuan keluarga dan masyarakat.
Bagaimanapun, Penolong Pendakwa Raya, Wan Noor Nisa Ngadirin memberitahu mahkamah, tertuduh sudah disabitkan dengan tiga tuduhan mengikut Seksyen 376 (3) Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara tidak kurang lapan tahun dan tidak lebih 30 tahun serta dikenakan sebat sekurang-kurangnya 10 sebatan. Katanya, pengakuan salah tertuduh pula dibuat selepas sembilan saksi memberi keterangan dan hanya tinggal tiga saksi yang perlu memberi keterangan. Wan Noor Nisa juga memberitahu mahkamah, tertuduh mempunyai dua rekod kesalahan lampau termasuk kesalahan mencabul.
-Berita Harian
***************************************
>>>aku memg sakit ati bace artikel ni.ade ke patot rogol anak sendiri. da la budak tu baru 13 taun je umo.memg bodoh la jantan ni.pastu bile da jatuh hukum tau plak nak lari.bengong.patotnye potong je die nye *tuut* tu.bia die rase.hampeh.anak tu kan amanah.die g bantai rogol plak. memg nafsu cam kuda btol.hish. jawab la ko kat akhirat nant.

superhuman

Weak
I have been crying and crying for weeks
How'd I survive
when I can barely speak, barely eat
On my knees

But that's the moment you came to me
I don't know what your love has done to me
Think I'm invincible
I see through the me I used to be

You changed my whole life
Don't know what your doing to me with your love
I'm feeling all super human you did this to me
A super human heart beats in me
Nothing can stop me here with you
Super human
Super human...

Strong
Since I've been flying and writing the wrongs
Feels almost like I've had it all along
I can see tomorrow

Well every problem is gone because
I flew everywhere with love inside of me
It's unbelievable to see
how love can set me free

You changed my whole life
Don't know what your doing to me with your love
I'm feeling all super human, you did this to me
A super human heart beats in me
Nothing can stop me here with you
Super human
Super human...

It's not a bird, not a plane
It's my heart and it's going, gone away
My only weakness is you
Only reason is you
Every minute with you
I can feel like I can do anything

Going going, I'm gone away love
You changed my whole life
Don't know what you're doing to me with your love
I'm feeling all super human, you did this to me
A super human heart beats in me
Nothing can stop me here with you
Super human...
Super human...

Friday, January 23, 2009

kalaulah...

Dari kengkawan Buat renungan...

Andai Malaysia diserang seperti negara Islam yang lain... Apabila negara-negara islam yang lain dilanda peperangan atau diserang oleh askar kafir... kita sering mendengar pemimpin-2 kita menggunakan modal seperti ini.." Kita patut bersyukur Malaysia aman dan damai..." Tetapi pernahkah kita berfikir untuk sejenak, sejarahditulis setelah ia berlaku, tetapi sejarah tidak dapat diramal ketika ia sedang berlaku.

Ketika rakyat Islam Bosnia disembelih oleh paramilitari Serb, pada malam sebelumnya mereka hidup seperti biasa dan tidak pernah terlintas bahawa keesokan harinya akan bermulanya hari celaka bagi mereka. Jadi, untuk sejenak cuber kiter berfikir dalam bentuk reverse engineering iaitu:

Bagaimana jika kita yang diserang oleh kuasa kuffar seperti negara Islam lain, dan negaraIslam yang lain plak jadik cam kiter?MALAYSIA DISERANG ???untuk menanam kesedaran ke atas Melayu Yang Mudah Lupa. (Melayu Mudah Lupa kata Mahathir)

AMARIKOS menyatakan Malaysia sarang pengganas... ada pejuang Hizbullah terlepas ke malaysia... lalu menghantar Kapal Pengangkut Pesawatnya (CARRIER) di Selat Melaka dan di Laut China Selatan.Menghantar kapal selam nuklearnya dgn muatan peluru berpandu membawa armada tenterauntuk menyerang malaysia...

AMARIKOS menyuruh negara berhampiran dengan Malaysia yang merupakan sekutu rapatnya SINGOFURO di selatan, TAHAILAND di Utara dan PILLIPINNOS di Timur menenyerang Malaysia dengan alasan memburupengganas al-Qaeda atau Hizbullah sama seperti alasan Israel menyerang Lubnan dan Palestin.

Walaupun Malaysia cakap Malaysia negara bebas pengganas tentera Kuffar tetap menyerang malaysia jugak sama seperti mereka menyerang Iraq kerana mereka dakwa Iraq ada senjata pemusnah, Afghanistan ada Pengganas Taliban, Lubnan ada Pengganas Hizbullah dan Malaysia ada Pengganas Jemaah Islamiah.

Malaysia tetap mempertahankan Malaysia ini tidak ada pengganas tetapi suara kita tidak dihiraukan sama seperti mereka tidak hiraukan Afghanistan , Iraq , Lubnan dan Palestin.

Sebelum tiba saat MALAYSIA DISERANG ini Perdana Menteri kita... YB Wakil Rakyat... Parlimen dan ADUN... Tauke-tauke Cina yang kaya... semua cabut lari ke keluar negara dengan jet dan pesawat peribadi masing-masing. Mereka ada duit untuk cari perlindungan di luar negara.Tinggallah rakyat Melayu Islam yang miskin hina ini di negara sendiri, menunggu masa untuk diserang oleh tentera Kuffar AMARIKOS dan sekutunya.

Barulah rakyat tahu bahawa pemimpin Melayu dan tauke cina yang dijadikan pepimpin sebelum ini tidak sama seperti Khalifah Umar Al-Khattab... Khalifah Ali Abi Thalib... Khalifah Khalid Al-Walid...Khalifah Salahuddin Al-Ayubbi... yang sanggup berada dibarisan hadapan berdepan musuh-musuh Islam.

SAAT Peperangan bermula...Tempat yang mula-mula sekali dibom adalah Putrajaya, diikuti negeri-negeri lain. AMARIKOS dan Sekutunya mengebom... melancar peluru berpandu... membedil... menembak Rakyat Malaysia... mereka membunuh Orang tua...perempuan dan Anak-anak kecil orang melayu islam kita... sama seperti Yahudi menembak dan membunuh rakyat Lubnan yang tak berdosa!!!

AMARIKOS dan sekutunya menyerang MALAYSIA secara besar-besaran. Apabila selesai pesawat pejuang di Selat Melaka mengebom Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor dan Kuala Lumpur . Datang lagi pesawat musuh silih berganti...Apabila selesai pesawat pejuang di laut China Selatan mengebom Kelantan, Terengganu, Pahang... datang lagi pesawat musuh silihberganti...

Johor pula dibedil dengan peluru berpandu jarak sederhana SINGOFURO...diserang dengan jet-jet pejuang SINGOFURO yang sentiasa melalui ruang udaranya... menghujani bom-bom dan roket...kemudian Johor dan negerisembilan dapat ditawan tentera musuh.

Anda di berada di Kedah... Pasukan Darat tentera Bersekutu mara dari bahagian Utara... tentera bersekutu semakin dekat dengan rumah anda...menentang pintu rumah anda... anda bersama dengan Isteri yang sarat mengandung dan 3 orang anak ketakutan dalam rumah...

Tentera bersekutu memperkosa anak perempuan yang berusia 12 tahun anda depan mata anda... sebagaimana tentera Sebia memperkosa umat Islam Bosnia... muncung senapang ditujukan di kepala anda... Anak perempuan kesayangan anda yang anda bawak masa jamuan Raya 2006... diajukan muncung senapang...DAMMMMMM... anak kesayangan anda mati ditembak oleh tentera bersekutu...

Sebelum ini anda melihat anak umat islam Lubnan, Palestin mati ditembak... anda tidak mempunyai perasaan apa-apa... sekarang berlaku kepada dirisendiri... baru tahu perasaan sedih anak mati ditembak di depan mata...

Anda menangis ketakutan...Tentera bersekutu merampas Isteri anda yang sarat mengandung, dibawa menaiki trak... untuk dijadikan habuan tentera dalam kem.

Anda dipukulseparuh mati oleh tentera bersekutu meninggalkan anda patah riuk berlumuran darah. Anda sangka anda sudah mati... tetapi umur anda masih panjang... anda masih hidup... anda merangkak menuju ke hutan berhampiran disebuah bukit untuk menyembunyikan diri...

Anda mengalirkan air mata... INGAT AKAN ALLAH...Ujian peperangan berlaku didepan mata anda sekarang. Anda sebelum ini tidak pernah terlintas dengan peperangan.

Kita sering disogokkan negara kita aman, tiada peperangan, tiada pertumpahan darah tiba-tiba hari ini diuji berlaku peperangan.Pemimpin tersebut yang menyatakan negara kita aman cabut menghilangkan diri...

Anda sudah tiada siapa lagi didunia ini... Anak perempuan diperkosa dan dibunuh didepan mata... Anak kecil ditembak didepan mata... Isteri dirampas untuk diperkosa... didepan mata!!!kawan-kawan... sahabat taulan... ramai yang terkorban...dan tidak kurang juga yang cedera parahh...

Dipuncak bukit anda melihat kampung halaman anda terbakar. Mayat orang melayu Islam bergelimpangan mati terutama golongan orang tua dan kanak-kanak yang tidak sempat melarikan diri... mereka tidak bernasib baik seperti anda...

Diatas bukit itu juga... anda melihat beribu-ribu Tentera bersekutu berkumpul untuk membunuh dan menembak saki-baki orang melayu Islam yang masih selamat... mengerledah setiap ruang yang ada untuk memburu Al-Qaeda, Hizbullah atau Jemaah Islamiah... tetapi umat Islam lain yang jadi mangsa...

Sementara menunggu sakaratul maut menjemput anda apabila anda tersua dengan Tentera bersekutu nanti....Apa yang anda Harapkan pada masa itu????Tiada perkara lain yang anda harapkan kecuali...BANTUAN ALLAH... BANTUAN TENTERA UNTUK MEMBELA AGAMA ALLAH...ANDA MENGHARAPKAN UMAT ISLAM DARI NEGARA LAIN MEMBERI BANTUAN KETENTERAAN KEPADA MALAYSIA... ANDA MENGHARAPKAN SAUDARA SEAGAMA DENGAN ANDA MELINDUNGI ANDA DARIPADA SERANGAN TENTERA KUFFAR!!! ANDAMENGHARAPKAN BANTUAN TENTERA JIHAD FI SABILILLAH DARIPADA INDONESIA, SELATAN THAILAND, BANGLADESH, PAKISTAN,DAN NEGARA OIC YANG LAINNNNNN... BAGI MELAWAN TENTERA PENCEROBOH BUMI MALAYSIA INI...

Tetapi tunggu punya tunggu... bantuan ketenteraan tidak kunjung tiba...ANDA TERDENGAR UCAPAN DARIPADA PEMIMPIN DUNIA ISLAM YANG LAIN menyatakan:

"Kami Negara-Negara Islam Mengutuk tentera PENCEROBOH menyerang Malaysia "(Presiden Burkina Faso, Pengerusi OIC yang baru)

"Kami akan menghantar 10 000 Tentera pengaman ke MALAYSIA selepas tamat perang nanti... setelah habis kawasan Malaysia dibom oleh tentera bersekutu"(Presiden NAM )

"Alhamdulillah... Negara kita Indonesia aman damai berbanding dengan negara Malaysia yang dilanda peperangan... Kita semua patut bersyukur... kita dapat menyambut hari raya aidilfitri dan deepavalidalam suasana yang aman harmoni", Presiden Indonesia- Negara Umat Islam paling ramai. (Pemimpin Malaysia selalu sebut camni)

"Tak apa... selepas peperangan tamat... Kami akan menghantar para pendakwah ke Malaysia untuk mendidik rakyat Malaysia " Wakil PendudukIslam Selatan Thailand )

"Kami akan menghantar bekalan makanan dan ubatan kepada Penduduk Islam Malaysia yang dilanda peperangan" Pemimpin Arab Saudi)...bagikomen dan pendapat...

APA PERASAAN ANDA APABILA MENDENGAR UCAPAN PEMIMPIN-PEMIMPIN ISLAMSEPERTI DIATAS DIKALA ANDA MEMERLUKAN BANTUAN KETENTERAAN DARIPADAMEREKA??fikir-fikirkan...


*artikel ni dicilok drpd emir*

adeih.bile ni???

assalamualaikum

bile jpa nak masok ni???kepokaian dah sampai ke tahap dewa dah~

Thursday, January 22, 2009

akibat tak pakai protection

assalamualaikum

mlm tadi ade friendly hoki ngan 5th. tapi aku x pakai full protection.yg patotnye aku pakai kat kaki(yg cam suar gile besar gedabak) ngan kat lengan, aku x pakai. sbg akibat die, skang badan aku sakit.ye ah, sakit dow jatuh kat court tuh.da la simen keras.(tapapetah lawan hoki kat court basket.ye r, 4th ni kan miskin.court pon x cukup.sumer nak main kat court basket tuh.futsal,netball,basket,hoki,handball,etc.sumer gune court basket).kan aku x pakai pad kat lengan tuh, so skang tangan aku ade luke sket.kat siku.sakit dow.pastu kaki pon lebam2 gak.da la lebam jatuh toilet tuh x ilang lagi.tambah plak.adeih.


team hoki 4th taun lepas.hehe.capub sket =p

Wednesday, January 21, 2009

aku kemalangan

assalamualaikum

mlm tadi aku jatuh kat toilet.huhu.tym tu baru pas mandi kat shower.pas siap mandi,aku ngan penoh konfiden melangkah keluar dari shower tersebot. ye la, nak cepat.huhu.x sangke plak kat luar tu tah malaun mane tah pas basuh baju pastu x cuci balik tempat cuci baju tu.penoh ngan buih.licin abes lantai.huhu.tu yg wat aku jatoh tu.aku memg x pueh ati ngan org yg x cuci balik tempat basuh baju pas siap basuh baju.huhu.sbg akibat,skang kaki aku lebam.memg sakit ah jatuh smalam.korg bayangkan je la aku yg gemok ni jatoh.(mesti bleh bayangkan camane.haha).ish.da la aku ni gemok.memang sakit ah jatoh.huhu.naseb baik xde org tym aku jatoh tu.ahakz.

so kpd korg sume, aku nk pesan sblm korg kua dr shower, tgk dulu lantai ade buih x..kang jatoh plak cam aku ni...

hockey friendly match

assalamualaikum


esok ade friendly match ngan 5th plak.adehai.bapak la malasnye aku nak main.huhu

=(

Tuesday, January 20, 2009

haish.tensen

assalamualaikum

tensen.sedih.emosi x stabil.stadi x masuk.esok ade test petro amali.mineral da la kantoi.ish.tertekan tol la.nyesal amek subjek ni.

Monday, January 19, 2009

hikmah solat 5 waktu...

assalamualaikum..

nk kongsi info pasal hikmah solat 5 waktu...aku pon nk ckp pasal bab2 agama ni xde la ebat sgt...info ni pon dpt dr tenet gak

1. ZUHUR - Semasa waktu ini, api neraka jahanam sedang marak menyala, iaitu marak semaraknya(paling panas daripada biasa). Pada waktu ini juga segala makhluk sedang bertasbih kepada ALLAH s.w.t.- Barangsiapa yang tidak meninggalkan waktu solat zuhur ini, maka terhindarlah dia daripada keperitan api neraka.

2. ASAR - Semasa waktu ini, Nabi Adam sedang mahu menghampiri Pohon khuldi atas pujuk rayu Hawa. Sebenarnya sebelum itu, iblis telah menggunakan ular untuk berbisik kepada Nabi Adam untuk menghampiri pohon tersebut, tetapi malang Nabi Adam tidak termakan dgn bisikan dan hasutan tersebut. Kerana kegagalan untuk menghasut Nabi Adam, sebab itulah iblis menghasut Hawa dan berjaya menghasutnya. Dikatakan juga, Allah telah menyumpah Hawa dan ular tersebut.sumpahan tersebut ialah, Kaum Hawa didatangi haid (coz Hawa memegang dan menggoyang2kan pohon tersebut hingga keluar cecair daripada pohon itu) dan ular disumpah berjalan tanpa menggunakan kaki.- Pahala mengerjakan solat pada waktu ini ialah pahala seperti bayi baru dilahirkan.

3. MAGHRIB - Pada waktu ini ALLAH telah menerima balik taubat Nabi Adam, yang ketika itu di Jabal Rahmah, Pdg Arafah.- Sekiranya kita bersolat pada waktu ini, ALLAH memperkenankan doa hamba2nya. Pada waktu ini ALLAH sedang menunggu kita meminta daripada-NYA.

4. ISYAK - Solat isyak sebenarnya telah dilakukan oleh para Nabi2 sebelum Nabi Muhamad diutuskan lagi.- Pahala pd waktu ini ialah cahaya akan mengiringi kita semasa isra’ mikraj.

5. SUBUH - Bebas daripada 2 penyakit: 1. Munafik 2. Api Neraka


so...renung2kan,dan selamat beramal! =)

Sunday, January 18, 2009

prodigians wajib tau nih!hehe

assalamualaikum

undilah calon fakulti anda.ahmad naufal bin azman.ahaha.x sangke tol aku..naufal jadik calon mpmum taun ni.hehe.tapi silap ah naufal.apsal jd calon fakulti je?jd la calon umum..huhu.dak2 alam bina je la bole undi ko.huhu.da la parti bebas.ape barang parti bebas..jadik la calon pmium ke..baru la sensasi.ngeh3...ahaha...tapi xpe,ape2 hal pon,aku sokong ko dari belakang.hehe.ape lagi dak2 alam bina, undilah ahmad naufal bin azman.hehe..to naufal, all da best..

p/s: i wonder what his manifestos are??? n teringin gak nak tengok naufal berkempen.ahaha...sori naufal, ko telah di"capub" kan di blog aku nih =p


banner yang tertera nama ahmad naufal bin azman.ahakz!

Saturday, January 17, 2009

ape kejadahnye letak kepala ba** kat surau API????


assalamualaikum...

rasenye dah heboh kot pasal bende ni.. ari jumaat lepas(16 jan 2009), um digemparkan ngan berita yg memg hot... ade kepala bab** dijumpai kat dalam surau api( akademi pengajian islam) um ni..kepala ba** tersebut diletakkan kat atas bendera pas lak tu.ish.provokasi tol.huhu

bese la,tym2 pilihanraye kampus ni.. macam2 hal lak jadi.pasal kepale ba** tu, xtau la sape nye angkara.. hampeh tol.da la letak kat dalam surau.ish3..da la,aku malas plak nk komen byk2.korg tgk je la pic ni sniri...sile la komen plak k

kat bendera pas tuh ade tulis pmi,pro-m ngan pas..huhu